A búzafűlé bevitelét követő jótékony hatások:
jó hatással van az emésztő rendszerre
gyógyítja a székrekedést
lúgosítja a szervezetet („méregtelenítő” hatás)
segíti a klimaxot kezelni
Adatai más ételekhez viszonyítva
A búzafűléről a legismertebb és leggyakrabban emlegetett vélemény, hogy 1 uncia préselt búzafűlé kb. 1 kilogramm zöldség tápértékével egyezik meg (aránya így 1:35), és még így is a belőle elérhető vitaminés ásványi anyag tartalma magasabb, mint pl. a brokkolié vagy a spenóté.
Egy másik gyakran emlegetett állítás, amit Schnabel készített el a ’40-es években kimondja, hogy „6,8 kg (15 font) búzafűlé az egyenlő 158,76 kg (350 font) tápanyagokban gazdag kerti zöldségekkel”, így az arány 1:23. Schnabel tanulmánya viszont nem köti ki az állagát, de tudjuk, hogy Ő szárított búzafűvet használt a felméréshez (a kutatásokhoz és a tápanyagvizsgálathoz).
B17-vitamin a rák ellen
A búzafű 250-300 mg/kg laetrilt tartalmaz.
A B17-vitamin egy olyan vegyület, melynek hatása a mai napig kérdések övezik. Orvosi körökben kételkednek az anyag gyógyhatásában, vannak, akik komolyabb eredményeket várnak még el, míg a természetgyógyászok egy része kiáll mellette. Ma már nem is tekintik vitaminnak.
Története két személy nevéhez fűződik. Ernst Theodor az 50-es évek elején a különböző népcsoportok étkezési szokásait vizsgálva fedezte fel a laetrilnek/amigdalinnak megnevezett vegyületet. Viszont az igazi áttörést Ann Wigmorenak sikerült elérnie a Hippokratész Egészségügyi Intézetében, ahol daganatos betegekkel fogyasztatta a B17-et tartalmazó búzafüvet, ahol látványos javulást, és eredményeket értek el.
A laetril nem más mint egy különleges ciánvegyület, mely tartalmaz benzaldehidet, ciángyököt és egyéb cukortartalmú részeket. Ilyen tartalommal a búzafüven kívül csak a különböző csonthéjasok (mandula, sárga-, és őszibarack, cseresznye és szilva) magja rendelkezik.
Kutatások szerint a B17 azáltal fejti ki gyógyító hatását, hogy a szervezetbe bekerülve az egészséges sejtek számára tápanyagot szolgáltat - a sejtekben található rodonáz enzim segítségével lebontja -, még a daganatos sejtekben az említett enzim hiányában a ciánvegyület és a benzaldehid sejtpusztító hatását kifejtve roncsolja a rákos sejteket. A rodonáz enzim csak egy határértékig képes detoxikálni aciánvegyületet. A túlzott laetril fogyasztás toxikus hatásokat válthat ki a szervezetben, de a különböző B17-tartalmú ételek, és étrendkiegészítők a cianidtartalom határértékének századrészét tartalmazzák.
Méregtelenítő és fogyasztó hatás
A búzafű immunredszer erősítő hatása mellett nagyon sokan méregtelenítő tulajdonsága miatt is préselik és fogyasztják. Egy helyesen összeállított étrend kiegészítve a búzafűlével, segít rendezni azanyagcserét, így megszabadítja a szervezetet a káros anyagoktól. A benne lévő enzimek, ásványi anyagok és vitaminok elősegítik, hogy a sejtaktivítás élénküljön, és a káros anyagokat a szervezet nezsírként ratkározza el, hanem eltávolítsa. Ennek hatásaként jelentkezik a fogyás, mint "mellékhatás". Azon fogyasztók, kik méregtelenítő kúrába kezdenek, a lerakódott salakanyagok felszabadulnak, és távoznak a testből. Az így felerősödő, és normalizálódó sejtaktivitás hatására az anyagcsere rendezettebb és rendszerezettebb lesz
Klorofill
A hemoglobin a vörösvértesteink alkotóeleme. A vörösvérsejtjeink szállítják az életbenmaradáshoz nélkülözhetetlen oxigént minden egyes sejtünkhöz. Kutatások támasztják alá, hogy a vörösvértestekfelépítése egy molekulában tér el a növényi klorofilltól, ez pedig a központi mag. Míg a "növény vére" magnézium központú, addig a hemoglobin ásványi vaselemet tartalmaz. További elemzések eredményeként bizonyítottá vált, hogy a természetes klorofill bejuttatásával emelhető a vérben megtalálható hemoglobinok száma. Így a magasabb vörösvérsejtszám a szervezetben jobb vérkeringést, tökéletesebb oxigénellátást, és a test gyors tisztulását eredményezi, de ennek köszönhetően már sikereket értek el vérzékeny betegek kezelésében is.
Lisztérzékenyek, gyermekek, várandósok
Lisztérzékenység esetén csak napi 1 adaggal induljunk, és figyeljük testünk reakcióit, súlyosság függvénye de nagy valószínűséggel nem vált ki allergiás reakciót. Gyermekek felnőtt felügyelet mellett fogyaszthatják (6 éves kor felett javasoljuk), várandósok ne lépjék túl a napi 1 adagot.
Jótanácsok
Mivel a búzafű élelmiszer, így bármi mellett (gyógyszer, táplálékkiegészítő) fogyaszthatjuk. A búzafűlétől függetlenül javasolt napi 2 - 2,5 liter víz elfogyasztása, mely a méreganyagokat is kiszállítja a szervezetből.
Ásványi anyagok
A búzafűben található több mint 90 féle ásványi anyag és nyomelem közül a legfontosabbak a következők:
Vas: a búzafűlében bőven található, mely a vörösvértestek kialakulásához szükséges, hiánya vérszegénységet okoz. A vasban bővelkedő vér több oxigént tud szállítani a sejtekhez, így hozzájárul a frissességhez, megelőzi a szenilitást. Kísérletek mutatták ki, hogy a búzafűlé kezelések néhány nap alatt képesek akár a vörösvérsejtek számának megduplázására is.
Nátrium: segíti az emésztést, a kiválasztást. Szabályozza a folyadékmennyiséget a testben, a vízháztartást.
Magnézium: részt vesz a kiválasztásban és a jó izomműködés és a belek épsége miatt fontos. A csontok és a fogak egyik alkotóeleme.
Kálium: a „fiatalság ásványa” erősíti az izmokat, szépíti a bőrt, kontrollálja a testsúlyt;
Kalcium: az erős csontok és fogak felépítője, szabályozza a szívverést;
Cink: inzulin alkotórésze, valamint a hajnövekedés, májfunkció, fehérje szintézis miatt is fontos.
Nyomelemek: pl.: szelén: elsőrangú antioxidáns.